Omgeving

 

Als ambassadeurs van Haspengouw willen we jullie graag laten kennis maken met de nabije omgeving van onze B&B.

Hieronder vind je een top 3 van onze favoriete plekjes.

 

 

Mijn favoriete plekje bij uitstek is de kluis van Vrijhern. Samen met mijn dochter en kleinzoon maak ik graag natuurwandelingen in de buurt, de kluis is dan steevast onze stopplaats. Ik heb bewondering voor de eeuwenoude ambacht en het vakwerk waaruit deze kluizenaarswoning is opgebouwd. *Guido*

 

 

Als ik een favoriet plekje moet kiezen, is dit voor mij het doorkijkkerkje in Borgloon. Tijdens een familie uitstap heb ik het voor het eerst mogen bewonderen. Je hebt er een prachtig uitzicht over het glooiende Haspengouw. Zeker een bezoekje waard! *Jenny*

 

 

Alden Biesen ken ik als mijn broekzak… 12jaar lang was ik garçon op dit domein. Schots weekend, Fleuramour en Agricultura zijn enkele van de bekende evenementen. De sfeer van deze evenementen rond de prachtige waterburcht is een combinatie die mij aanspreekt. *Jo*

 

 

Al wandelend kan je kennismaken met de schilderachtige kerkdorpjes en de ongerepte natuurgebieden. Dankzij het uitgebreid fietsroutenetwerk van Haspengouw zal Hoeselt ook menig fietsliefhebber weten te bekoren.

Veelzijdig Haspengouw verrast het hele jaar door. Maar Limburg is echter meer dan Haspengouw alleen.

 

 

  • Tussen Tongeren en Maastricht, langs de oude Romeinse heirbaan, in de gemeente Riemst ligt het enige wijnkasteel van België (Genoels-Elderen, 6 km).

wijnkasteel

  • In Tongeren (6 km), de oudste stad van België, ligt het Gallo-Romeins museum wat een absolute aanrader is. Ook bekend om zijn antiekmarkt op zondagochtend.

museum

  • In het openluchtmuseum in Bokrijk (25 km) word je ondergedompeld in het dagelijkse leven van 100 jaar geleden.

bokrijk

  • Hasselt (20 km) is de Hoofdstad van de Smaak. Een stad die zich laat zien, voelen, ruiken en proeven. Hasselt biedt ook een verrassend shoppingaanbod, evenals Maastricht (18 km). Ook dikwijls vernoemd als ‘de gezelligste stad van Nederland’.
  • In het gehucht Vrijhern (3 km) vestigde zich rond 1660 Geurt van Elst als kluizenaar. De kapel van de kluis werd in 1710 gebouwd, exact naar het model van het Heilig Huisje van Nazareth in het bedevaartsoord Loreto (Italië).

vrijhern

  • Voerstreek (30 km), de groene long van Maastricht, Aken en Tongeren. Ingesloten tussen Heuvelland Zuid-Limburg, Ardennen en Eifel. Geliefd wandel- en vakantiegebied van Vlaanderen en Nederland.

 

  • Eén van de blikvangers van PIT is het doorkijkkerkje van het Belgische architectenduo Gijs Van Vaerenbergh (Pieterjan Gijs en Arnout Van Vaerenbergh). Reading between the Lines is 10 meter hoog en bestaat uit 100 op elkaar gestapelde lagen staalplaat in de vorm van een Loons kerkje. De constructie weegt maar liefst 30 ton. De speciale constructiewijze zorgt ervoor dat het landschap altijd zichtbaar blijft doorheen de kerk, zowel van op afstand als van dichtbij. De kerk is hierdoor wel aanwezig, maar ook afwezig in het landschap.

  • De oude stoomstroopfabriek is één van de laatste restanten van de industriële verwerking van fruit tot stroop. Begin vorige eeuw was Borgloon (14 km) de bakermat van de stroopfabricatie. Vandaag wordt er opnieuw op ambachtelijke wijze stroop gemaakt.

 

  • Tot 1963 maakte het fort van Eben-Emael (19 km) deel uit van Limburg, vandaag ligt het net buiten de gemeentegrenzen van Riemst. Het Belgische leger bouwde het tussen 1932 en 1935. In de mergelberg onder het fort werd zelfs een ondergrondse kazerne uitgegraven.

fort

  • De overgebleven beschermde mijngebouwen op het mijnterrein van Winterslag kregen een nieuwe culturele en toeristische bestemming. Onder de naam C-mine (24 km) bieden ze onderdak aan creatieve geesten.